Sunday, May 24, 2009

Baked Macaroni Cheese with Tuna


Disebabkan hari ini hari Ahad,Mama cuti masak.Then saya la yang kena masak. Tapi disebabkan hari ini hari Ahad,saya pun masak simple jelah untuk semua orang.Haha.Tengahari tadi buat Roti Paratha je and makan malam saya masak Baked Macaroni Cheese with Tuna.Seriously,saya suka gila makan ini.T_T

Bahan-bahan :

475ml susu segar
1 helai daun bay
secubit serbuk buah pala
50g mentega
40g tepung
175g Parmesan cheese atau Cheddar(grated) {boleh campur}
40g serbuk roti
450g macaroni
secubit garam
2 tin tuna mayonis

Cara :
1.Panaskan susu dan daun bay didalam periuk kecil dengan api perlahan.
Awas,jangan biarkan ia mendidih.Ketepikan.
hj
2.Cairkan mentega didalam periuk.Masukkan tepung.Sebatikan.Masak selama 2-3 minit.Hati-hati agar tidak hangit.
o
3.Tapiskan campuran susu tadi dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi.Sebatikan dan gaulkan perlahan.Masak sehingga mendidih.Kacau selalu.Masak selama 4-5 minit.
p
4.Masukkan sedikit garam dan serbuk buah pala.Padamkan api dan masukkan 30g cheese dan kacau hingga cheese cair dan sebati.
l
5.Panaskan oven 200 darjah C (400 darjah F).Sapukan sedikit mentega pada bekas casserole dan sapukan sedikit serbuk roti.
l
6.Rebus pasta dengan air yang dimasukkan sedikit minyak dan garam (atau salted butter) sehingga 3/4 masak.
lk
7.Buang air rebusan pasta dengan penapis.Masukkan ke dalam 'sos' tadi,gaul rata.Masukkan ke dalam bekas casserole.Taburkan serbuk roti dan baki cheese tadi.Bakar selama 20 minit sehingga kekuningan dan cheese membuak.
k
8.Hidangkan bersama tuna.



Cousin saya,Kak Amy sedang merasa Baked Macaroni Cheese with Tuna dengan muka yang teruja.

Gambar apabila sudah digaul bersama tuna.Sedap gila~

ded

p/s : Maaf.Gambar tidak berapa tiptop.:(

9 comments:

akugumbira said...

wakakaka.. nak.. klu ltak sos kn sedap.. lalalala

Ajwin Ajeera said...

sos?
tak minat.
cam ni pon dh sedap.
lalala

joegrimjow said...

ape barang
ayam golek lagi sedap

Ajwin Ajeera said...

hahaha
tu ayam
ni pasta
adoiiiihhh

Nur Farhana said...

Wuuhuu.. Makaroni with cheese.. Hik hik hik.. Awin.. Pasnie kalah ar sgala chef wan, chef ismail, chep zam, chef jaapar onn (aik, chef ke?).. Chef awin on the rise.. Hahahaha.. Alhamdulillah.. Knyang tgk gambor makaroni cheese nih.. =p

*tggu next menu lak.. heehee..*

Ajwin Ajeera said...

hahaahhaa
memandai je farhana nih.
awin saje2 masakla.
takde mknenye chef.haha
hehe
Alhamdulillah..

tunggu jgn tak tunggu~
thanks dear..=)

qasehlaura said...

best nyer...tapi aku xpandai r nak masak pasta...mak aku pun xpandai...lau nak makan..g kdai jer la..

Ajwin Ajeera said...

ala senang jer..
try la nnti..
=)

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini